logo.thin.mobilversion3

Symptom, orsak och behandling av vanliga diagnoser

Hälsporre, plantarfasciit

En hälsporre är en överbelastning av bindväven i hålfoten som fäster på insidan av hälbenet. Man får då ont i hålfot och i hälbenet, ofta mot insidan av hälen. En överbelastning kan bero på en viss aktivitet och eller en svaghet i ditt steg.

Typiska symptom är smärta vid igångsättning av aktivitet samt morgonsmärta. Det kan också vara svullet och varmt

En hälsporre kan behandlas och avlastas med stötvågsbehandling, stadiga skor, innetofflor, formgjutna fotbäddar, manuell behandling och rehabövningar
 

Hälsenesmärta, akillestendinos, hälseneinflammation

Smärta i hälsenan kan bero på olika orsaker. Vanligt är att den blir överbelastad pga överdriven och monoton stötupptagande aktivitet och/ eller snedbelastad som följd av ett mindre optimalt steg. En hälseneinflammation eller som det mer korrekt också kallas, akillestendinos ger igångsättnings och vilosmärta. Oftast gör det som mest ont på morgonen och efter att man varit stilla länge samt efter/ under längre fysisk belastning.

En akillestendinos kan behandlas och avlastas med stötvågsbehandling, stadiga skor, formgjutna fotbäddarmanuell behandling och rehabövningar

hallux valgus

Hallux valgus är till stor del ärftligt och leder till att stortåleden vinklas inåt.

Snedställningen orsakar smärta i stortåns grundled och det kan se ut som en knöl på insidan av leden. Smärtan provoceras ofta av tryck från trånga skor samt belastning men kan också ge vilosmärta. 

Viktigt att tänka på är att ha skor som är rymliga över framfoten för att undvika onödigt tryck över leden. En formgjuten fotbädd som håller upp fotvalvet kan också avlasta då man vill undvika tryck på insidan av foten i största möjliga mån. En tåspridare kan också kännas skönt då det kan avlasta ledytorna. 
 

hammartår, klotå

När framfoten breddas/ sjunker kan tårna krökas, den krökta ställningen kallas för hammartå. Ibland ger detta en stelhet i tålederna som gör att de inte kan sträckas ut. I vissa fall kan tån krökas så pass att den viks in under foten, det kalls då för klotå. Tår som är längre i förhållande till andra är mer utsatta. Nedsjunkna framfötter kan vara en följd av artros eller lång användning av för små alternativt för smala skor. 

De krökta tårna kan skava mot skor och göra ont. Vissa upplever att de får sämre balans eftersom tårna i vissa fall inte har kontakt med underlaget. 

Tänk på att använda skor som har generöst med utrymme framtill för att minska trycket över tårna. Ibland kan det kännas avlastande med en formgjuten fotbädd. Om man är i ett tidigt stadie av att utveckla hammartår är det extra viktigt med stärkande rehabträning i förebyggande syfte. 
 

Hallux rigidus, Hallux limitus

Hallux rigidus eller limitus innebär svårigheter att böja eller sträcka i stortåns grundled. Det är en följd av artros i leden. Artros kan uppstå som följd av en skada, reumatisk artros eller helt enkelt bero på en degenerativ process som uppstått gradvis underlång tid. 

Artros i stortåleden gör periodvis eller konstant ont och provoceras av belastning så som gång. 

Det kan kännas avlastande med styva skor som gör att man inte kommer ut i smärtande ytterläge samt formgjuten sula som avlastar stortåleden. En formgjuten fotbädd kan även ges egenskaper som begränsar rörelsen i leden för att minska smärtan.  

Metatarsalgi, framfotssmärta

En nedsjunken/ breddad framfot leder till att tårnas grundleder får en mer plantar (kommer nörmre golvet) position vilket också ökar tryck och belastning på trampdynan. Personer med höga fotvalv/ vrister har  även i grunden en hög belastning på framfoten vilket kan spä på besvären. Nedsjunkna framfötter kan även bero på lång tids användning av högklackat eller trånga skor.

Vid en nedsjunken framfot kan man få ont i trampdynan. Det kan kännas som att strumpan veckat sig under foten eller som bomull under trampdynan. Smärtan provoceras ofta av trånga och platta/ hårda skor och det kan göra ont att gå i strumplästen eller barfota hemma. 

Det är viktigt att tänka på att ha skor med utrymme framtill samt med stötdämpande sula. En formgjuten fotbädd som fyller ut hålfoten en pelott på rätt ställe kan avlasta framfoten. Använd gärna innetofflor.  Även rehabövningar är viktiga, särskilt i ett tidigt stadie. 

mortons neurom

Nerverna i framfoten kan bli ihopklämda när framfoten sjunker ned och vid användning av trånga skor. Symptomen är vanligtvis huggande smärta och domningar/ pirrningar i framfoten, framförallt vid gång och löpning eller cykling. 

Det är viktigt att ha skor  med bredd framtill så att nerven inte blir ytterligare komprimerad. En formgjuten fotbädd med hålfotsstöd och en pelott framtill kan också lindra symptomen.  Om symptomen blir tillräckligt besvärliga och inte svarar på konservativ behandling kan en ortoped operera och avlägsna den svullna delen av nerven. 

severs

Severs förekommer uteslutande hos barn. I många fall hos aktiva barn och innebär smärta i hälens tillväxtzon överbelastning. Symptomen uppstår främst under fysisk aktivitet så som fotboll, bandy, löpning, basket etc.

Smärtan försvinner när barnet nått en ålder där tillväxtzonen sluts. Fram tills dess gäller anpassning av den aktivitet som provocerar fram smärtan. För att avlasta onrådet i största möjliga mån rekommenderas stadiga skor samt ett langeilägg. Langeinlägg har höga kanter som stabiliserar hälbenet i sidled för att minska belastning och  irritation i tillväxtområdet. 

schlatter

Smärta i området nedanför knäskålen hos aktiva och snabbt växande barn är vanligt. Det beror många gånger på en överbelastning av senfästet för framsida lår. Drag från senan kan orsaka svullnad och permanenta pålagringar på fästet.

Smärtan avtar av sig själv tids nog även om det kan vara nödvändigt att anpassa fysisk aktivitet som utlöser smärtan så som tex hopp och löpning samt riktningsförändringar. Man kan också tejpa eller avlasta området med ett knäskydd i form av ett band. Knästabilitetsträning och stretching är också viktiga åtgärder. 

Tibialis posterior dysfunktion (smärta insida fot)

Tibialis posterior är en muskel som löper längs med underbenets och fotens insida. Av olika anledningar kan denna bli överansträngd och inflammerad. Inflammation och smärta i tibialis posteriorsenan är starkt associerat med plattfothet. Muskeln är en del av fotens anatomiska stigbygel och har en viktig roll i att hålla upp fotvalvet.

Långvarig smärta på insidan av fotleden bör bli undersökt för att få en diagnos och rätt hjälp. Vid inflammation i tibialis posteriorsenan är det viktigt med avlastning och  avlastande hjälpmedel så som tejp eller ortos, stadiga skor och formgjutna sulor

Hej till Pontus Andersson (via robin). Gällande abonemang. Johan Hillervik